ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ

Опубліковано: Вівторок, 05 грудня 2017

Обережно - гриби!

Шановні батьки! Звертаємося до Вас та нагадуємо основні правила щодо профілактики отруєння грибами:

-збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте;

-ніколи не вживайте у їжу незнайомі гриби та добре знайте відмінності їстівних і отруйних грибів; 

- не збирайте ніяких грибів близько від залізничних і автомобільних шляхів, великих промислових зон, старих грибів та ззовні незрозумілих та небезпечних;      

- не купуйте гриби, на які немає дозволу та ні в  якому разі не давайте такі гриби дітям!  

- не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, щоб уникнути захворювання на ботулізм; 

- обов’язково перевіряйте гриби на радіоактивність;     

до13 років дітям уживати гриби заборонено, а після - тільки на розсуд батьків, але зважте, будь ласка, усі за та проти;

- при  перших симптомах отруєння !терміново! звертайтеся до лікаря, не займайтеся самолікуванням!

 

ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ

Із сивої давнини гриби вважалися улюбленою їжею людини. Перші згадування про їх вживання зустрічаються у Гіппократа і відносяться до V століття до н.е.

Гриби - цінні продукти харчування, мають добрі смакові властивості. За поживними якостями вони близькі до овочів. Гриби збагачують та урізноманітнюють меню здорової людини. У той же час треба не забувати, що вони погано перетравляються. Тому вживати їх рекомендують лише людям із здоровою травною системою. При хахворюванні шлунково-кишкового тракту, людям похилого віку і дітям доцільно утримуватись від уживання грибів.

Про отруйні властивості грибів люди знали з сивої давнини. Оповіді про жахи грибних отруєнь передавалися з покоління в покоління. Це призвело до того, що в деяких країнах Західної Європи виникла упередженість проти грибів.

У нашій країні отруєння грибами мали місце, однак українці любили гриби і вміли відрізняти їстивні від отруйних. У країні виявлено 80 потенційно небезпечних грибів, із них 10 видів -смертельно отруйних. У плодових тілах цих грибів на всіх стадіях розвитку містяться отруйні речовини-токсини.

Період вегетації отруйних грибів в Україні досить тривалий і складає майже шість місяців від травня до листопада. Різні методи обробки грибів в більшості випадків не руйнують їхніх отрут, нещасні випадки від споживання грибів можуть реєстуватися протягом цілого року.

Гриби необхідно збирати в екологічно чистих місцях. Вони — «чистильники лісу», бо всмоктують у себе вологу і разом із нею і весь набір екологічних нечистот та шкідливих речовин, які містять в грунтв лісів.

Отруєння грибами наносить державі значну економічну шкоду. Курс лікування одного пацієнта, котрий отруївся, наприклад, білою поганкою, коштує більше 10 тисяч доларів.

Врятування життя постраждалих багато в чому залежить від своєчасного надання їм до лікарської допомоги. У випадку появи перших ознак отруєння грибами необхідно негайно звернутися до лікаря.

Але спочатку хворому потріюно надати першу допомогу. Його треба покласти в ліжко та промити шлунок. Процедуру слід повторювати доти, доки промивні води не стануть чистими. Після цього доцільно напоїти хворого прохолодним міцним чаєм, кавою або молоком. Приймати будь-які ліки та їжу, в більше того алкогольні напої забороняється, бо це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.

Перегляди: 17